YOUR MOST FLEXIBLE BUSINESS PARTNER

Bel ons via

+31(0)765439466

Werkdagen 

8.00 tot 17.00

Stuur ons een email

info@freeengineering.nl

BLUETEC GETIJDESTROOMGENERATOR BLUEWATER

Bluewater levert al meer dan 30 jaar grote drijvende platforms aan de offshore olie- en gasindustrie. Het bedrijf uit Hoofddorp probeert de markt van hernieuwbare energie te bestormen met deze modulaire constructie genaamd Bluetec. Verankerd aan de zeebodem in een getijstroom, draagt ​​de constructie twee generatoren met ieder een grote propeller die stroom omzet in vermogen. Een zware onderzeese kabel transporteert de elektrische stroom naar het nabijgelegen eiland, waar het aan elektriciteitsnet de stoom aflevert.

Our standard quality construction

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia.

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using ‘Content here, content here’, making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for ‘lorem ipsum’ will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).

  • The standard chunk of Ipsum used since the 1500s is reproduced
  • Cicero are also reproduced in their exact original form accompanied
  • English versions from the 1914 translation by H. Rackham
  • Literature from 45 BC, making it over 2000 years old
  • This book is a treatise on the theory of ethics very popular
  • Cicero are also reproduced in their exact original form accompanied

Klant: Bluewater

Werkgebied :

Area :

Finished On :

Value :

Opmerking : The project was completed under the budget, with the savings returned to the owner.

Project beschrijving

Gedurende een periode van 3,5 jaar zijn wij intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van een getijdestroomgenerator.

In eerste instantie betrof het de ontwikkeling van een platform met een viertal verticale turbines met een totale opbrengst van 1 MW. Voor transport en onderhoud kunnen de turbines middels een hydraulisch systeem boven water gehaald worden en eventueel verwisseld.

Wij hebben de structurele berekeningen uitgevoerd voor het platform voor de diverse modus operandi, de optimalisatie van het rompontwerp en het concept-, basis-, en detailontwerp van het hydraulisch en mechanisch systeem voor bevestiging en handling van de turbines. We zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van het mooring systeem en alle primaire systemen aan boord.

Juist de ontwikkeling van het mooring systeem speelde een grote rol bij de verdere ontwerpkeuzes. Doordat het platform opereert in gebieden met grote stroming, levert de installatie enorme uitdagingen en aanzienlijke invloed op de CAPEX/OPEX.

Door gedegen onderzoek naar optimale rompvormen en een aangepast mooring systeem is een balans gevonden in de optredende krachten en platformbewegingen, waardoor enerzijds installatiekosten beperkt werden, en anderzijds de dynamische belastingen op de turbines en romp geminimaliseerd konden worden.

Verdere uitdagingen lagen in het ontwerpen van mechanische en hydraulische systemen welke gedurende lange tijd inactief waren en slechts gering ingezet hoefden te worden.

Om in te spelen op veranderde marktcondities is op een gegeven moment het platform aangepast voor een horizontale asturbine.

De resulterende belastingen op het platform gingen dermate omhoog dat er ook qua systeem opnieuw naar een optimaal ontwerp is gekeken. Uiteindelijk werd dit een semi-submersible, waarbij een optimum is gevonden tussen rompontwerp, turbine-output, mooring krachten, etc.

De semi-submersible omvat een (de)ballastsysteem waarmee het platform op eenvoudige wijze remote bovenwater gehaald kan worden voor inspectie, onderhoud en transport. Juist op het moment van overgang van een onderwaterconditie naar een oppervlakteschip conditie bestaat de mogelijkheid op instabiliteit

Met alle uitgevoerde statische en dynamische berekeningen en analyses hebben we veel van het gedrag kunnen voorspellen, maar vooral modeltesten moesten zekerheid brengen of rekenmodellen valideren.

Modelbouw

In samenwerking met een opleidingsinstituut in onze regio hebben wij het schaalmodel [1:25] gebouwd met enerzijds als doel het (de)ballastsysteem te testen en anderzijds het gedrag in een offshore stromingsbassin te testen.

Het schaalmodel is in staat vier ballastmethodieken te testen en kan remote worden bediend. Een interne microcontroller stuurt de pomp, kleppen, (pers)lucht en waterdebieten aan en verricht de niveaumetingen. Met behulp van rapid prototyping hebben we de turbinebladen en dergelijke gemaakt.

 

Om tot een optimale (de)ballastprocedure te komen hebben we tevens een externe interface gemaakt voor de microcontroller, zodat we via een laptop procedure kunnen definiëren,  laten uitvoeren en real-time terugkoppeling krijgen over tankinhoud, hellingshoeken, en dergelijke en deze data tijdsafhankelijk konden opslaan.

Als microcontroller hebben we een Arduino kit gebruikt met een multiplexer om een gewenste uitbreiding te krijgen van de analoge en digitale poorten, zodat we in iedere tank het niveau kunnen meten en gelijktijdig de overige sensoren kunnen uitlezen, en de lucht en waterkleppen en pomp aansturen.

Het schaalmodel beschikt over de mogelijkheid om ballastwater te verpompen, of met perslucht weg te drukken, direct via de romp of via interne leidingen en manifold.